VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

ABN Amro rekende te hoge kosten bij verplicht advies extra aflossen

Geplaatst op: 07-03-2022, 12:57:01

ABN Amro rekende vorig jaar 750 euro kosten voor verplicht advies aan twee klanten die extra wilden aflossen op hun spaarhypotheek. Ook moest het stel meewerken aan een inkomenstoets. Daar gingen zij niet mee akkoord; dankzij een klacht bij Kifid werden de kosten gehalveerd.

De consumenten sluiten in 1996 een hypotheek af bij ABN Amro. Deze bestaat uit een twee lening delen, een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. In 2021 besluiten ze 5.000 euro extra te willen aflossen op de spaarhypotheek. Dat kan volgens de bank, maar wel tegen een bedrag van 750 euro (550 euro advieskosten en 200 euro administratiekosten).

Netjes hypotheek betaald

De klanten stellen dat de website van ABN Amro vermeldt dat jaarlijks maximaal 10 procent boetevrij mag worden afgelost op de hypotheek. Nergens zou iets specifiek staan over verplicht advies en het moeten maken van hoge advieskosten daarvoor. Het tweetal noemt dit misleidend.

Daarnaast vinden ze dat de advieskosten niet in verhouding staan tot het af te lossen bedrag en zien ze het nut van de inkomenstoets in hun geval niet in. Ze zeggen al 25 jaar netjes elke maand hun hypotheek te betalen. 

Bank reageert onvoldoende

Kifid vindt dat de bank onvoldoende ingaat op de vragen en bezwaren van de klanten. De commissie is dan ook niet overtuigd dat ABN Amro het advies terecht verplicht stelde. Toch betekent dit volgens Kifid niet dat de bank het advies kosteloos dient te verstekken.

De Geschillencommissie benadrukt dat een spaarhypotheek een complex product is. In verband met de zorgplicht van de bank is het daarom niet onredelijk om het advies verplicht te stellen. De kosten die de klanten moeten betalen, brengt Kifid wel terug naar 375 euro. Het advies is bindend. 

Bron: bijdrage van Alexandra Meijer van 4 maart 2022 op www.amweb.nl

Vorige pagina